Fotoalbum

Jag och min syster Janina 2006

Wieslaw, Monica Skorupka (barnbarn till Janina och Wieslaw)och Janina 2004

Min polska familj möter mig på järnvägsstationen

Min systerdotter Lidia (advokat) och hennes man Piotr som är polis

Lidias och Piotrs hus i Prudnik

Min systerdotter Zdizlawa (IT-jobb) och hennes dotter Monica (student i Warszawa)

Min systerson Mietek och hans son Marcin

Monica, f 1986 Janina och Monicas bror Michal f 1990

Monica Skorupka

Lidia och Marcin

Välkomsttårta

Jag och Michal

Michal och min Mathias

Lidia och min Christian

Familjen vinkar av oss

Michal och Monica

I Polen hittade jag också två kusiner, Leszek Zbozil och hans syster Danuta. De bor i Rybnik, har kvar min farbror Mieteks egendom. Leszek är skulptör och Danuta domare.

Här står Leszek vid ett av sina konstverk, en gammal polsk prins i sandsten, placerad i staden Rybnik.

Danutas dotter Anna, också jurist och minste lille släktingen, Annas son Rafal, född 2005

Hos Danuta fanns också spännande dokument från familjens historia, som de fått av sin far, min farbror, att förvara. Familjen Moszoros historia är också vår på något sätt.

I Polen, närmare bestämt i den lilla staden Prudnik, i syd mot gränsen till Tjeckien, bodde min halvsyster Janina Prymas, f 1937, död 14 januari 2010, tillsammans med sin man Wieslaw. Janina var också dotter till min far Tadeusz, men hennes mor hette Stefania och var min fars första fru. Janina föddes i Jaremsz och när hon var två år blev min far inkallad till det militära för att strida i det som nu kallas andra världskriget. Han blev krigsfånge hos tyskarna, men lyckades rymma 1942 och ta sig till Sverige. Där blev han kvar. Han kunde aldrig återvända hem.
Janina och hennes mor deporterades tillsammans med en miljon andra polacker efter kriget från Jaremsz som nu tillhörde Sovjet, till Polens sydvästra del, fd Schlesien nu Silesia, en del Polen fått efter kriget. Janinas mor hade träffat en ny man och min far träffade så småningom min mor. Janina och han hade brev- och paketkontakt genom åren, men då han blev sjuk de sista åren i sitt liv och efter hans död 1993 förlorades kontakten. 2004 lyckades jag genom gamla brev och en polsk vän hitta henne och hennes familj, och jag har träffat henne 2004 och 2006. Vi hade kontakt fram till hennes död, men kunde inte prata då jag inte kan polska och hon inte engelska. Hon har ett barnbarn Monica, som kan engelska och som hjälpt till med översättning. Tyvärr drabbades Janina av en svår hjärnblödning 2006 och pratar inte så bra efter det och orkade inte så mycket. Hon dog i sviterna efter den 2010.
Men hon och hennes familj är också min familj och jag är glad och tacksam över att vi fann varandra innan det var för sent. Det var ett stort ögonblick att möta varandra för första gången.
Här kan ni se några bilder från våra möten samt några bilder som visar de två kusiner jag hittade i Rybnik och som jag aldrig haft kontakt med förut.