En glimt från Borneo

Lördagen efter Conference on Thinking åkte vi, Bengt och jag, Jannicka, Agneta, Birgitta och Marie till Borneo för en veckas ledigt med äventyr och bad.
Vi landade i Sandakan på Borneo och hämtades där av en representant för Jambo Tours som vi hade bokat resan hos.
En liten buss med vår guide Junior tog oss till lunch först och sedan till orangutangernas räddningscenter. Där samlar man ihop föräldralösa orangutangbebisar och föder upp dem för att så småningom återge dem friheten. Orangutanger, skogens man, är illa ute för att överleva som art, och därför pågår detta projekt. Vi fick se station 4, när man håller på att återge friheten stegvis, och fortfarande matar orangutangerna ett par gånger om dagen om de vill komma.
Sedan direkt med buss till Old Ben Kinabatang Riverside lodge som ligger vid en flod som höres och därifrån gjorde vi flodturer i liten båt för att få se det vilda livet. Och vi såg krokodiler, näsapor, orangutang, makaker, borneos vilda pygmeelefanter, hägrar, näshornsfåglar, en orm och mycket annat.
Dag tre åkte vi båt till Sköldpaddsöarna där stora utrotningshotade sköldpaddshonor lägger ägg som man samlar in och kläcker fram och försöker klara så många som möjligt från alla deras fiender. Vi fick se hela proceduren på kvällen i mörkret. Mycket spännande! Och sen till Kota Kinabalu och paradishotellet Shangr-La där vi njöt i fulla drag.

Klicka på boken och sidorna för att bläddra: