Blogg från vår ICOT 16-resa

26. jan, 2013

Fredagen , sista dagen på denna omgång av ICOT, startade med den gamle Edward de Bono, 80 år i år, som satt i sin stol och ritade sina finurliga gubbar och pratade om kreativa lösningar. Han har verkligen gjort en stor insats i världen genom sina tänkarstrategier, just för att han hela tiden har en praktisk ådra. Det är inte bara prat, utan verkstad, många företag och andra har haft stor nytta av hans arbete på riktigt.

Efter en stund övergick framträdandet till en intervju av de Bono, ledd av John Edwards, en annan klok förbild att ha. Mycket intressant.

På eftermiddagen drog David Perkins ihop säcken, genom en lysande föreläsning om Back to the Future, hur ideerna om att man kan träna tänkande har kommit upp, bekämpats av tex IQ-mätarna, och sedan vunnit mark igen. Just nu har många regeringar skrivit in kreativitet och tänkande i sina läroplaner, så tex den svenska.

Och så var det final, tacktal och applåder. Nästa ICOT kommer att gå av stapeln i Bilbao i Spanien, 28 juni-3 juli 2015. De blivande konferensanordnarna fick berätta om Bilbao och sina ideer och det kändes väldigt lockande genast att åka dit. Och då kan vi säkert bli fler svenskar, det är ju lite närmare hem ;))

Tack och adjö för denna gång, nu tar vi semester och åker till Roturoa, till hobbithålor och till Auckland. Och sen hem.

Vill du läsa om dessa dagar så finns de på annan plats på denna hemsida!

24. jan, 2013

En lite gråmulen dag ute, påminner verkligen om det svenska sommarvädret, men klart ljummare kvällar. Dagen började med att väcka Bengt med ett glas champagne och en födelsedagspuss, han fyller ju hela 70 år! Hade gjort en fotobok också , med bilder från våra snart tretton år tillsammans. Vi har verkligen varit flitiga och gjort kul saker tillsammans.

Sen blev det inledning av dagens konferens, som vanligt med att vi alla övar våra maoriska färdigheter i en sång

Te aroha - it is love

Te Whakapono-  it is belief

Me te rangimarie  -and peace

tatoe tatoe e -that bring us together

Börjar låta riktigt bra nu.

Och sen kom Cook Island Drummers in på scenen och trummade igång alla. En del som var trötta efter galamiddagen igårkväll på museet Te papa, vaknade nog med ett ryck.

Och sen kom Kerry Speckman som pratade om något så ovanligt som moral och att man behöver träna oss människor på att ta ansvar för sitt samhälles helhet inte bara tänka kring sig själv och möjligen sin allra närmsta krets.  Han har nog väldigt rätt i det.

-

 

23. jan, 2013

Tisdagen inleddes med Keynoteföredrag av Ewan Mcintosh från Skottland som är företagare i den kreativa branschen,och som hjälper skolor att utveckla sin undervisning, men lärare till yrket ursprungligen. Han pratade mycket om att lärande måste vara meningsfullt och handla om att man gör saker tillsammans. Exempel ur verkligheten var när en skola lät sina åk 6 elever genomföra ett alldeles riktigt Tedx-event, fantastiskt!

Sen fick vi sprida ut oss och gå på seminarier, workshops och annat intressant. Hela 250 olika att välja mellan dessa fyra dagar. Folk är verkligen engagerade!