ICOT 2015

Lördagen 27 juni 2015

Dags för en ny resa till Conference on Thinking, denna gång till Bilbao, Spanien. Vid femtontiden hämtar Bengt och jag  Agneta och Bosse . Åker via Linköping, är där i god tid men flyget blir försenat med ca 45 minuter. När vi sitter där och väntar tar plötsligt den flygkapten som ska flyga oss, och som också väntar, mikrofonen och  försäkrar oss med lugnande stämma att vi nog ska hinna med våra anslutningsflyg OM vi bara lyfter inom en timme. Ett annorlunda positivt inslag, känns betryggande med någon som tar ansvar på ett praktiskt sätt. Man riktigt förstår att han nog kommer att skynda på processen, och sen trampa gasen i botten, eller vad de nu gör på flygplan.

Det gör vi.  Vi landar  i Amsterdam enligt kaptenens löfte i tid för att hinna. Snabba fötter har vi, tänker på tidigare resor till ICOT då det var snöstormshinder.. Kanske gått troll i detta resande till ICOT?

Hinner med planet, men väskorna hinner inte…

Anlände  alltså till Bilbao sent , och dessvärre utan väskor. Hotel Melia, flott, modernt, honungsfärgat badrum, glashiss, rent, avskalat, inte en krusidull så långt ögat når . Vi fick ett designat Dental Kit som tröst för förlorade väskor. Sliter som djuret för att lyckas fälla ut borsten ur skaftet och få ur tvålen ur emballaget. Sen halkar den å tvålars vis runt på det designade honungstvättstället och kladdar ner. Sover gott efter det!

Söndagen 28 juni

Vilar en stund efter besök på Guggenheim museum i Bilbao. Hela byggnaden är konst,arkitekturkonst, broar runt, där dimma plötsligt stiger upp ur vattnet, små sprudlande fontäner där djärva barn och hundar blöter sina tassar, en kreativ tiggare under filt med näbb som klapprar, en man med saxofon som låter som en hel orkester. Och så Jeff Koons alla konstverk, där gränser tänjs och utmanas. Väldigt speciellt! WOW!

Kvällen ägnades sen åt att träffa gamla bekanta från hela världen, äta middag tillsammans och njuta av trevligt umgänge.

Professor David Perkins från USA, en ICOT-nestor som varit med sedan 1982 tror jag, inledningstalade genom att fundera över de tre viktiga delarna av tänkande. Intuition, Representation, Recursion. Dvs Inutition, när man ser något exvis en groda, och funderar över det. Representation, när man ex ser en bild av en groda och förstår att det är en bild, att man kan fantisera och föreställa sig saker. Recursion, när man kan se sig själv och sitt tänkande i en spegel och tänka om sitt tänkande. När man gör det så kan man också använda metoder som "hackar" ens tänkande, dvs skyndar på och utvecklar ens tänkande. Intressant fundering! Vi i skolan måste hjälpa eleverna att "hacka" sitt tänkande!!

S å är  ICOT 2015 invigt, med hjälp av många tacktal från viktiga personer , musik och dans på baskiskt sätt, dvs med en väldig energi och mycket snabba fötter. Dragspelsmusikens hastighet var tio gånger svenskt dragspel ungefär, enligt min enkla mening. OCH, nu vet jag varför baskrar heter baskrar! De har  baskrar på sig! Stora ena!

Tisdagen 30 juni

Programmet är enormt, ett par keynote-talare varje dag, däremellan entimmespass med 6-7 talare i olika rum, dessutom hundratals paper-presentationer, dvs forsknings- eller praktikerpresentationer av jobb de gjort och tankar de tänkt. Ca 20 parallella sådana kanske tre gånger varje dag. Men vi är över 1700 deltagare så vi fyller upp alla rummen bra.

Så det jag berättar om är bara axplock, hela konferensen kan ni se

 så småningom på video om ni vill. 

Dagens rapport från ICOT-Conference on Thinking 2015 i Bilbao:

 pratade om vad neuroscience kan ge utbildningsvärlden. Jag använde simultantolkningsredskapet vi fått låna, och ersatte Brunos röst med en kvinnlig tolks snabba översättning. Gick förvånansvärt bra, men man missade en del skämt och fick problem med att "läsa" kroppsspråket. Hans budskap kort var dock:

"det är ALDRIG för sent att lära nytt!" "lärandets värsta fiende är rädsla" och att det finns många vanföreställningar kring hjärnan som vi inte borde tro på längre, ex att bara 10% av hjärnans kapacitet används.

Idag har jag bland annat lyssnat på Bruno Della Chiesa, som på ett trevligt sätt (dessvärre dock på spanska 

Tisdagen 30 juni

En annan talare på konferensen var Bill Martin, skapare av OUR Network, som berättade vad som måste finnas hos en skola som lyckas. Schools that deliver.
Lär mer om OUR , from vision to reality på facebooksidan OUR Network

Tisdagen 30 juni

Lane Clark från Kanada turnerar världen runt och berättar om / utbildar i "Real Learning " djuplärande , att hjälpa elever att se helheten istället för bara delarna . Hon har utvecklat ett redskap som kallas Thinkbox för att hjälpa lärare och elever att hålla koll på alla strategierna.

Onsdagen 1 juli

James Nottingham, den engagerande lärare/föreläsare , utbildare, som jag har förmånen att lära mig av och jobba åt, gläder och entusiasmerar och utmanar ICOT-publiken i Spanien. Faran med att alltid fokusera på resultat istället för på framsteg.

Onsdagen 1 juli

Och sen fick vi champagne och vin och ...tapas. Visserligen fat efter fat, men vi fick stå och äta och om vi hade otur så missade vi några rätter när de bars ut i folkmängden. De fanns inte på några bord, utan bara på brickor..

Lite snopet, men som tur var gott, det vi fick i oss...

Onsdagskvällen var det konferensmiddag i Guggenheimmuseet. Vi klädde upp oss till tänderna och gick dit. En timme att gå runt i museet, vi var hungriga så det sved för klockan var nu halvtio på kvällen, inte ätit sedan lunchen, som visserligen var sen, men ändå. Och då skulle tal hållas...på spanska...BRedvid oss stod servitörerna uppradade och väntade, de också.

Torsdagen 2 juli

Här  står servitörerna och väntar troget...

Torsdagen 2 juli

På ICOT kan man möta många spännande personer från hela världen som berättar om sina olika utvecklingsprojekt . Ex Mary Wilson från Nya Zealand som tar oss med på sin skolas visionsresa. Med hjälp av OUR network har Baverstock utvecklats till en skola som jobbar intensivt med tankestrategier.

Fredag 3 juli

Edward de Bono, kroppsligt skör, åren många nu, men lika skarp i tänkandet . Han för ett samtal på scenen med professor Perkins, om det ena och det andra . Ett nytt ord är uppfunnet , EBNE, Excellent But Not Enough. Med det menar han att vi alltför ofta använder standardlösningar istället för att verkligen försöka tänka nytt. Vi är för bekväma i vårt tänkande. Han menar också att humor är viktig och bortglömd i systemet. Söka värde är viktigare än söka sanningen.
Ny bok är på gång snart, något att se fram emot!
De Bono till vänster i bilden

Fredag 3 juli

Bengt Lennartsson Norrköping samlade ganska många personer som ville prata om framtida ICOT:s. Kanske dags för förnyelse ? Diskussionens vågor gick höga!

Söndagen 5 juli

Söndagsmorgon i Bilbao

Mulet, har regnat, lite pölar här och var. Ska man ta tröja? Tar tröja, som dock åker av rätt snart. Inte något tröjväder i Spanien på sommaren, även om det kan skvätta, ljummen luft som tvättats ren och mild av regnet. Vandrar längs med floden , sightseeingbåten tutar förbi, men verkar ganska tom än så länge. Upp på en bro, underbar utsikt mot mäktiga annorlunda Guggenheimmuseet. Ner på andra sidan, strosar längs floden igen. En kyrkklocka dånar mäktigt ut kallelse till mässa, luften ringer, den också

Upp på nästa bro, en hög och framtidsdesignad, över till andra sidan floden igen. Väldigt högt uppe, försöker försiktigt gå fram till broräcket för att ta dagens bild av Guggenheim, men nej.. Höjdrädslan slår till och på löjligt darrande ben överger jag tanken att luta mig mot räcket. Den häftigaste bilden blir aldrig tagen.

Kommer till det fantastiska konstverket utanför Guggenheim, Jeff Koons enorma ”Puppy” täckt av tusentals blommor. Fotograferar den ur alla vinklar. Ur floden stiger nu dramatiska dimmor , konstgjorda, men ändå. Sveper in flodens vatten i sina mystiska slöjor , ackompanjerad av en ensam trumpet som åstadkommer vemodiga melodislingor. Tårarna stiger i ögonen på mig, har alltid varit lättrörd av sorgsen musik.

Vandrar tillbaka efter flodstranden, massor av människor har samlats där nu, kanottävling på gång verkar det som.

Bilbao är en stad för människor, överallt samlas de, i gamla stan igår kväll kunde man se familjer, mormor, föräldrar, barn, som bara finpromenerade genom gatorna, gäng av ”gubbar” som drog från bar till bar, folk som vi, som intog sin middag ute på trottoaren, sopbilar som stannade till i de smala gränderna och samlade in säckar. Staden är otroligt ren och fin och vänlig.

En stad för hundar dessutom, hela tiden lyckliga hundar som promenerar och träffar andra hundar, mattar och hussar som har tid att låta dem leka , och som är duktiga med bajspåsarna.

Jo, en stad att lägga i gilla-högen!

Nu drar vi vidare till San Sebastian!

Måndagen 6 juli

San Sebastian

Vi fixade en hyrbil på flygplatsen i Bilbao och lyckades ta oss till San Sebastian med hjälp av den ingående GPS:n. Tur vi hade den i själva staden, för det var enormt med bilar, trångt, absolut INGA parkeringsplatser och inget svängrum överhuvudtaget.  Vi passerade målet, som GPS:en uttrycker sig utan att kunna stanna ens. Målet var hotell Europa mitt i stan. Ett varv till, GPS:n omplanerade tåligt och ledde oss tillbaka igen. Fick syn på ett parkeringsgarage och körde in. Fullt. En man som tydligen skötte om det hela skakade på huvudet åt oss, men när vi frågade om hotell Europa sken han upp, kom med en parkeringsbiljett och viftade iväg oss. Han skulle parkera åt oss. Det var hotell Europas parkeringshus vi hade råkat komma in på.

Efter detta bestämde vi att där får bilen stå, vi stannar i stan till lördag. Dyraste resan nånsin , men ändå.. Man ska inte utsätta sig för onödiga faror.

Hotellet ok, trots en löjligt svag AC, ett par hundra meter bara till den enorma halvmåneformade beachen La Concha och tio minuters promenad till Gamla Stan.

Tisdagen 7 juli

På med baddräkten, visserligen lite växlande molnighet, men lagom varmt och soligt för en bleksparris från Sverige.

Packar ryggsäck med badlakan från hotellet, en bok och glasögon. På stranden vid tio-tiden på förmiddagen. Inte ensam ändå precis, hundratals människor vandrar i vattenbrynet, målmedvetet. Precis som på kvällarna, då vandrar de på gatorna i strida strömmar, nu i den våta sanden istället. Havet håller på att dra sig tillbaka, ebb på gång. Det är stor skillnad på ebb och flod har vi fattat, när det är ebb är sandstranden 40 m bredare, när det är flod så slår vågorna direkt mot trappor och pirer och sanden är nästan borta.

Jag går också längs med stranden, i vattenbrynet, njuter av den våta fina sanden mellan tårna. Med jämna mellanrum fräser en våg upp och slickar fötterna, vattnet är förvånansvärt varmt för att vara Atlanten. Men stranden ligger ju skyddad innesluten i en bukt, så det kanske håller uppe värmen.

Sen ligger jag på min handduk i den varma sanden och vänder min bleka nos mot solen som glimtar fram då och då. Blundar och låtsas att jag är ensam med havet som brusar i bakgrunden och överröstar allt folk. Hav kluckar liksom inte stillsamt, hav brusar, fräser, till och med ryter ibland. Hav är vildare, grönare och vågorna är stora även när det är lugnt. Jag doppar mig sen genom att bara vada ut och stå still, vågorna sköljer över mig och jag känner den salta vilda smaken av hav.

På kvällen åker vi sen en sight-seeingrunda med buss, avslutar efter det med att strosa runt i gamla stan, som en del av folkmarschen, gå in på en bar, plocka åt oss pinxtos , en sorts stora tapas, ett glas av traktens cider som hälls i glasen från hög höjd med särskild snits, gå vidare till nästa bar och göra likadant. Det tillhör vanorna på denna ort har vi hört sägas.

Fredagen 10 juli

Konsten att slappna av

Första veckan: konferens. Var är vi, vilka är här? Var är konferensbyggnaden, programmet, vilka föreläsningar ska jag gå på. Dagarna går fort, byter föreläsning varje timme, träffar massor av trevliga människor, stora middagssällskap, skratt, skoj, pratar engelska, sena kvällar. Väldigt trevligt, full fart.

Andra veckan: Åker till sömnig badort, ska stanna ett par dar, sen måste vi ju fara runt och bese en massa platser.  Vi bläddrar i kartor, söker på nätet, åker iväg.

Nä, känner vi plötsligt, vi stannar här! På just detta hotell, i just denna badort. Vi gör max en sak om dagen, inte mer!

Första dagen är det svårt, packar väskan vid halvtio för att ”göra” något. Ligger vid stranden sen, och känner plötsligt hur hela jag bromsar in, i takt med vågorna som rullar över sanden…

Nu, fem dagar senare: Sover till halvtio (har inte hänt sedan jag var tonåring för hundra år sedan ;), ligger och drar mig (man ska ju inte överarbeta uppstigandet), går upp, drar borsten genom håret, ingen makeup (här känner ju ingen mig, mer än Bengt, och han vet ändå sanningen) går ner till frukost. Äter länge, långsamt, dricker starkt kaffe.

Sen vilar vi frukost innan vi tar itu med dagens utflykt, eller med bad.  Överdrev dock badandet, eller solandet igår, så nu svider skinnet. Hoppar över lunchen, frukosten var ju så sen, tar lite siesta sen eftermiddag. Läser bok, skriver lite, tittar på film. Sen är det dags för promenad till gamla stan och slött leta efter lämpligt ställe att inta middag. Intar middag, plus ett glas vin kanske, samtalar om inget särskilt, bara lite världshändelser eller nåt annat lättlöst, strosar hem till hotellet i den ljumma natten, tittar på havet som har återintagit stranden och fyllt den med vågor.

Mina axlar, som vanligen sitter strax under öronen, har nu sjunkit ner till s k ”axelhöjd”, kanske till och med lägre, så också blodtrycket förhoppningsvis. Man får träna på att slappa, trägen vinner!

Senaste kommentaren

17.12 | 17:34

Hej Bitte !
Tack för julkortet ! Hittade inte igen er adress. GOD Jul och gott Nytt år från Elle och HE

27.02 | 21:28

Ja, de var mycket bra och professionella.

27.02 | 18:31

Hej Bitte! Har följt dig lite på Facebook. Ser att du gjort en ryggoperation i Sthlm och att du mår bra nu. Roligt höra. Jag har ryggont, kanske spinal stenos. Rek. Du kliniken i Sthlm? .

27.09 | 07:58

Roligt att läsa om uppväxten på Vasagatan. Jag bodde själv i nr 13 på 60-talet och log igenkännande av din beskrivning av lekparken och det "stora " berget 🙂

Dela den här sidan