Söndagen 19 juni 2011
Vi , Bengt, Bosse, Agneta och Birgitta samt undertecknad ,flög från Skavsta flygplats på söndageftermiddagen 19 juni till Dublin, tog tåg därifrån och ilade med det genom Irlands
sköna gröna landskap, fyllt av får och häckar. Efter ett par timmar var vi så framme i Belfast, Nordirland, som är platsen för den femtonde Conference on Thinking.
Vi tog in på hotell Europa som är mest
känt för att det är Belfast största hotell samt för att det är det hotell som blivit bombat flest gånger, ca 33-35 gånger... Hmm. Agneta tyckte det var bra att hon hade nattlinne med sig om vi skulle vara tvungna att
springa ut i natten..
Åt en sen middag, (fish and chips för mig, min hemliga last..) och dök i sängen, ganska trötta.
Måndagen den 20 juni
På måndagmorgonen promenerade vi mot Queens University, platsen för konferensen. Det låg ca 15 minuters promenad från hotellet, men tack och lov raka vägen. Lätt att hitta! Universitetets
huvudbyggnad, på bilden, är mycket pampigt, och universitetet har sitt ursprung från 1840-talet redan.
Annars var lokalerna ganska utspridda och svårhittade till en början, rätt många irrade runt med desperata blickar
första dagen för att hitta till det seminarium eller den workshop som var den man ville gå till. Allra först startade det dock med invigning, dvs den blev 45 min försenad då Vice Chancellorn som skulle inviga inte var på
plats!! En mardröm för arrangörer!
Till slut kom han dock till rätta och en grupp trumspelare brakade loss innan han så talade.
Professor Carol McGuiness var convenor för den femtonde konferensen, och här inviger hon hela kalaset så snart vice chancellor och en minister sagt sitt.
Det var en betydligt mindre konferens än
vår i Norrköping(1300 deltagare, näst störst av alla konferenserna!)bara knappt 500 deltagare, men dock från ca 25 olika länder. Den lilla storleken gjorde också att man lätt hittade sina vänner och det blev
inledningen på en häftig vecka med många trevliga möten.
På bilden syns hon (nästan) bakom en dataskärm passande nog..
Hon pratade om skillnaden mellan lärares och studenternas förväntningar.
Hon och hennes forskningsgrupp använder e-learning och har gjort ett program som är interaktivt och forskat på hur mycket bättre studenterna lär sig och hur de trivs med snabb feedback osv.
Hmm, frågan är om et sånt program nånsin kan vara det enda saliggörande heller.. Kanske bättre att vara flexibel och bygga tänkande miljöer..?
Vid det här laget var hela programmet försenat med 30 min, lunchen kl halvtvå...
Jag väljer;
Engaging parents in developing childrens learning .
Tisdag 21 juni
Han menade att de t änkande grottmänniskorna i tidernas begynnelse hade mest nytta av att se saker och bedöma nytta och fara med dem. Överlevnaden hängde på det.
Nu har tiderna förändrats och kreativitet är nödvändig för vår överlevnad också.
Information kommer i delar och man behöver kreativitet för att ordna den på olika sätt, är en nödvändighet för att överleva .
Edward de Bono menar att för att få något att hända i tänkandet, inte bara för att analysera måste man skapa rörelse i tänkandet genom po, provokationer.
Efter detta provocerar han fram kreativt tänkande hos hela publiken . Vi går igång..!
Sen dags att välja igen:
Uppfattade följande:
B) Developing à culture Of strategic Thinking among educational leaders.
Ursäkta blandningen av svenska och engelska, så här blir det när man lyssnar på engelska och försöker skriva på svenska ibland och ibland på engelska när man inte hittar de svenska orden tillräckligt snabbt.
Onsdagen 22 juni
Torsdagen 23 juni
Torsdagen inleddes med Gavriel Solomon, fredsforskare från Israel, men jag hade inte mycket tid att lyssna på honom, för jag var med och förberedde kommande seminarium om CDE eller OUR Network som jag skulle delta i tillsammans med James Nottingham, Martin Renton och Ragnhild Isachsen. Vi fick jättemycket folk, fick bära in extrastolar och öppna alla fönster. Kul, men det var nog inte mig de kom för att höra i första hand utan James Nottingham. Men ändå, kul att vara med i ett vinnande gäng..
På kvällen blev det italiensk restaurang med våra norska vänner och med Gordon Poad och hans gäng.
Value Thinking
Sen ett seminarium med
Vad gör man först, presentation, välkomnande miljö osv viktigt för det första intrycket.
Man kan bara fokusera på en sak i taget. Viktigt att avrunda varje lektion med en sammanfattning av vad man lärt sig. Ex i gruppen,visa läraren osv. Spela musik när de går. Kan också spela musik när eleverna grupparbetar. Viktig välja rätt musik som passar temat.
Gå igenom saker gång på gång.Inom 24 timmar ska man gå igenom det man lärt igen. Tex sammanfatta vad man lärt sig på ett papper innan dagen är slut. Sen läsa igenom sammanfattningen morgonen efter. Forskningen säger att detta ökar chansen att lära till 90% efter en dag.
Elever som skrattar lär sig mer.
Håll lärarplatsen gnällfri, ingen kan lära sig något av det. Ha en särskild plats för skällande, så man inte blir en gnällig person. Även för lärandet, mattehörna,läshörna osv
En kort rundtur i Belfast hann vi också med, och slogs av hur levande konflikten mellan olika grupper i Belfast är, trots att vapnen egentligen lades ned 1994. Murar, taggtråd, massor av bilder på fallna hjältar från
båda sidor. Dessutom högst verkliga upplopp med bensinbomber och liknande samma vecka vi var där..
Hat är svårt att utrota..
På lördagsmorgonen (kl 5!) äntrade vi en buss mot Dublin och vårt
flyg hem. Åter en ICOT lagd till handlingarna..
Och 2013 ses vi igen, i Wellington, Nya Zealand..!
Eva-Britt Österlund
Så roligt att läsa om om er resa och allt som hände där! Beundrar ert engagemang! Kan berätta att jag äntligen blivit mormor.
Ha det gott Bitte!
Bitte
Tack och Grattis till mormorskapet! Ha det så gott!
Kari Eliassen
Hei Bitte,
takk for fin oppsummering av Tenkekonferansen i Belfast! Du skriver så godt. Takk for at du deler! Og takk for insp samvær i Belfast! Klem fra Kari